Új jelszó kérése

TOP termékek

Termékajánló

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Házhozszállítás

Kövess minket

Tudta?

 Fő kategória >Tudta?

5000 éve bevált tippek a kánikula enyhítésére

 

 

Indiában tudják, mi a kánikula! Az Ajurvéda, a legősibb indiai orvostudomány hasznos tanácsokkal segít "túlélni" a hőséget. Nagy A. Csongor, az SVL (Science of Vedic Life, a Védikus élet tudománya) alapítója ad nekünk tippeket.

Indiában mindenki ismeri, hogy melyik növényeknek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Ez az indiai konyha alapja. Úgy néz ki, eljött az ideje eltanulni nekünk is az indiaiaktól ezt a hasznos tudományt.
Mit együnk, igyunk kánikulában? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget? A szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben. Ha nem tudjuk, mit kell tennünk ilyen esetekben, akkor az kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlenül emésztési zavarokhoz, különböző gyulladásokhoz vezet. Ilyenkor mindig fokozottan kell vigyázni az egészségünkre! Mit tegyünk?

Mit igyunk, ha kínoz a hőség?

A jeges italok jól eshetnek ilyenkor, de leállíthatják az emésztést és emésztési rendellenességekhez vezethetnek. A szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása viszont nagyon jótékony hatású. Belülről hűtenek. Próbáljuk ki! Természetesen ajánlott bő mennyiségű folyadék bevitele. Viszont étkezés előtt és után fél órával ne igyunk. Étkezés közben langyos folyadékot kortyolgathatunk.
  • Teák közül: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
  • Tejtermékek: Tej, joghurt, kefir szintén hűtő hatásúak.
  • Gyümölcsök, gyümölcslevek: Édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye

 

Mit együnk kánikulában?

Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek. Nem elég, hogy kívül kánikula van, úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy kazán! A hűtő hatású ízeket, könnyű ételeket kell előnyben részesíteni. A lédús, főtt ételek, nyers saláták, levesek előnyösek.

Mit ne igyunk, együnk ha melegünk van?

Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:
  • Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya
  • Fűszerek: Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoránna, oregánó, rozmaring
  • Zöldségek: csípős paprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma
  • Tejtermékek: zsíros sajtok, tejföl
  • Olajos magvak: mogyoró, pisztácia, szezámmag
  • Gyümölcsök: savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs
  • Egyéb: csokoládé, alkohol, kávé, méz

Indítsd egy pohár meleg vízzel a napod! Miért?

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy mindenki egy pohár hideg vízzel csillapítja a szomját. Meleg vizet inni, különösen reggel igazi csodaszer lehet testünk és szervezetünk számára.

A legtöbb orvos ezt a módszert tanácsolja betegeinek, citromlével kombinálva, de önmagában is igazi csoda. Meleg víz fogyasztása javítja a belek működését, serkenti az immunrendszert és a legtöbb emésztési problémát orvosolja. A legjobb, ha minden étkezés előtt 10 perccel elfogyasztunk egy pohár meleg vizet.

 

Íme az okok, amiért így cselekedjünk:

Segíti az emésztést

A reggeli meleg víz képes megtisztítani a beleket a méregtől. Segít lebontani az ételt a gyomorban, és eljuttatni a bélcsatornán keresztül a vastagbélhez. Ha hideg vizet iszunk étkezés előtt vagy után, rontunk az emésztőrendszerünkön, jobban rátetőzünk a zsírok lerakódásában. Mellesleg a jéghideg víz gyengíti a természetes ásványi anyagokat a vízben, így kevesebb erőforrás jut a szervezetbe.

 

Székrekedés

A puffadást a víz hiánya okozza, így ha nem fogyasztunk elegendő vizet, székrekedéshez vezet. A meleg víz azért hasznos, mert kevesebb idő alatt bomlanak le az ételek, és így nincs idejük bajt okozni a belekben.

 

Fájdalomcsillapítás

A meleg víz a legtermészetesebb és legerősebb orvosság a különféle fájdalmak, mint fejfájás, menstruációs fájdalom kezelésére. A meleg víz ugyanis nyugtató, görcs enyhítő hatással bír, képes azonnal enyhíteni az izomgörcsökön.

 

Fogyás

A legjobb módszerek egyike az éhgyomorra való meleg víz ivása. Ha csak ezt a módszert alkalmazzuk, 10 hónap alatt 12 kg fogyás garantált! A meleg víz ugyanis növeli a testhőmérsékletet, így fokozza az anyagcserét. Ha az anyagcsere megfelelően működik, a zsír hamarabb bomlik.

 

Javítja a vérkeringést

Egy pohár reggel elfogyasztott meleg víz kiüríti a káros anyagokat a vérrendszerből, így a vérkeringés javul. Az izmok könnyebben ellazulnak, így az egész test felfrissülhet.

 

Korai öregedés ellen

Az idő előtti öregedés a legrosszabb rémálom sok ember számára. A legtöbb ilyen korai öregedés a méreganyagoknak köszönhető, de szerencsére a meleg víz aktívan képes eltüntetni a méreganyagokat.

Ahhoz, hogy még intenzívebb hatást érjünk el, adhatunk pár csepp friss citromlevet a meleg vízhez, de csak óvatosan bánjunk mind a citromlével, mind a meleg vízzel, mert ha túl forraljuk vagy citromozzuk, árthatunk vele.

Forrás: Tudásfája.com

Mire jó a hideg?

Fázni senki sem szeret, de három percet mindenki kibírhat. Mindössze ennyit kell eltöltenünk a speciális hidegkamrában ahhoz, hogy utána hónapokon át sokkal jobban érezzük magunkat. Hogy miképpen hat a hidegterápia, arról dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost kérdeztük.

A bőrünk hőmérséklete normális esetben a környezetéhez igazodik. Egy 28 °C-os szobában például a bőrünk is ilyen meleg. Ha a bőrünk hőmérséklete valami miatt nagyon lehűl, az egyfajta sokkhatás a szervezet számára, amely igyekszik visszaállítani a korábbi hőmérsékletet.

 

Hogyan hat a hideg?

Ilyenkor „segítő” biogén anyagok, mások mellett többféle enzim és endorfin szabadul fel, hogy oda induljon, ahol a legnagyobb szükség van rá. Igen ám, de ha időközben a hideghatás megszűnik, és a bőr újra felmelegszik magától, akkor már nem igényli ezt a hőmérséklet-kiegyenlítő mechanizmust. Az említett, már felszabadult anyagok ilyenkor a bőr helyett a szervezet más részeibe kerülnek: éppen oda, ahol szükség van rájuk, például egy-egy gyulladás területére.

 

Mire jó a hideg?

 

A hirtelen ható extrém hideg által kiváltott határozott, gyorsan vezető rostokon haladó ingerület ráadásul „kiüti“ a lassú rostokon haladó, bizonytalan fájdalomingert, mivel ezek ugyanazon a „kapun“ lépnek be a gerincvelőbe (az úgynevezett kapuelmélet alapján). A hideg tehát kétszeresen is abban az irányban hat, hogy csillapodjon a fájdalom, és beinduljanak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai.

 

Javaslat

A hidegterápia különösen ajánlott ízületi problémáktól szenvedőknek és bőrbetegséggel küszködőknek. A gyógyszergyárak újabb és újabb szájon át szedhető és injekciós, valamint helyileg használatos készítményt fejlesztenek ki, de jó hatásúak a fizikoterápiás eljárások is, és egyre népszerűbbek a fürdőkezelések.

Ezek hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig ezeket helyettesíti a teljestest-hidegterápia.
Nem ajánlott a hidegterápia azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, akik trombózisra hajlamosak, akik gyermeket várnak, vagy akik daganatos megbetegedéssel küzdenek.

 

A kezelés

A terápia előtt minden esetben konzultációra, a korábbi leletek megismerésére és orvosi vizsgálatra van szükség, különös tekintettel a vérnyomásra, mivel az a kezelés alatt enyhén emelkedhet. A kezelést csak olyan kivizsgált betegek kezdhetik meg, akik alkalmasak a hidegterápiára.

A hidegterápiához fürdőruhára kell vetkőzni. A kiálló testrészeket (orvosi nyelven: az akrákat) tanácsos védeni, tehát kesztyűt, fülvédő fejpántot vagy sapkát, szájmaszkot, meleg zoknit, cipőt kell húznunk.

Így léphetünk be a -60 fokos előkamrába, ahol 30 másodpercet kell eltöltenünk. Ezután továbbmehetünk a kezelőrészlegbe, ahol körülbelül -100-110 °C levegőhőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete kb. +5 °C-ra csökken. Itt 2 percet töltünk. Mindkét helyiségben lassan körbejárunk, és vigyázunk arra, hogy ne dörzsöljük az összeérő bőrfelületeket. A kezelőpulttól folyamatosan szakértők figyelnek, részben az ablakon, részben kamerán keresztül, és jelzik, hogy mennyi idő van még hátra. A mikrofonon keresztül a mi hangunkat is hallják odakint. A hidegkezelés után az ízületi problémának megfelelő, vagy az egész testet könnyedén átmozgató mozgásterápiát végzünk korszerű kardiogépek és képzett trénerek segítségével.

 

Utána

Kúraszerű kezelés esetén akár több hónapos tünetmentesség is elérhető. Hatékonysága a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel még tovább növelhető.

Mire jó a hideg?

Az akut elváltozások esetében alkalmazott klinikai rehabilitációs és a krónikus betegségek kezelésénél használt kúraterápiás vizsgálatokra támaszkodva kijelenthető, hogy a teljestest-hidegterápia következtében javul az általános közérzet, csökken, illetve megszűnik a fájdalom, a duzzanat, a forróság. A kezelt betegek 60 százalékánál javul az általános mobilitás és az ízületi funkció, továbbá 35-40 százalékuknál csökken a gyógyszerelési igény. A pikkelysömörben szenvedő és a krónikus ekcémás páciensek bőrtünetei 15-20 kezelés után jelentősen javulnak. Csökken a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűnnek a zavaró plakkok is. A hatások a 10-20 alkalmas kúra befejezése után további 3-6 hónapig igazolhatók.

 

Járulékos előnyök

Mind a hideg által kiváltott keringésjavító, méregtelenítő hatás, mind pedig az utána végzett tréning növeli az egy időben végzett fogyókúra eredményességét.

A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít, csökkenti a stresszt, segíti a nyugodt éjszakai alvást.


Depresszióban szenvedők kezelésének jó kiegészítője, mivel a teljestest-hidegterápia által kiváltott endorfin-felszabadulás javítja a kedélyállapotot.

Sportolók kezelése kapcsán kiderült, hogy rendszeres hidegterápiájuk jelentősen növeli a sportteljesítményt, segíti az izmok regenerációját, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb anyagcseretermékek kiürülését. Úgy hat, mint egy „legális dopping”.

 

A ma még talán kissé szokatlan terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nincs több, mint a szaunázásnak!

forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/

 

 

Szolárium helyett- hogyan pótolhatjuk télen a D-vitamint?

 

Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével csökken a szervezet D-vitamin előállítása is, jelentős problémát okozva, mivel az elsősorban a kalcium felszívódását segítő vitamin hiánya tehető felelőssé a száraz bőr, fénytelen haj és töredezett körmök megjelenéséért.

A D-vitamin legnagyobb része napsugárzás hatására, a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki. Jó hír azonban, hogy a D-vitamin bizonyos tejből, tejtermékekből, halból és halolajból is biztosítható. 

 

December, a „legsötétebb hónap”, de ilyenkor sem kell szoláriumba rohanni! 

 

Magyarországon télen a napsütéses órák száma hatodára csökken a nyári átlagnak, ami jelentősen megnehezíti, hogy szervezetünk ily módon állítson elő D-vitamint. Különösen decemberben jelentős ez a visszaesés, ilyenkor ugyanis összesen átlagosan 50 napos órával számolhatunk, vagyis napi 1,6 órával, szemben a nyári átlag 9 órányi napsütéssel.  „Sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában nélkülözött D-vitamin rendszeres szolárium használattal pótolható, de ez nagy veszélyt rejt magában, hiszen az UV sugarak elősegítik a bőrdaganatok kialakulását” – mondta Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász szakorvos, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára. „A téli időszakban ezért azt javasoljuk, inkább magasabb D-vitamin tartalmú ételek, így tej és tejtermékek, halak fogyasztásával biztosítsuk a vitaminbevitelt, amelyeknek természetes szépítő hatása is van” – tette hozzá a szakorvos.

A norvég példa

 

Azokat a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket a szervezetünk nem tud önmagától előállítani, más, természetes módon is elérhetjük. A tej és tejtermékek, halak, halolajak és a teljes kiőrlésű gabonáknak is magas a D-vitamin tartalmuk. Télen, amikor nem éri elég természetes napfény a bőrünket, ezek az élelmiszerek válnak a legfontosabb D-vitamin forrásokká. Mivel Norvégiában erre az ország földrajzi adottságai miatt is különösen nagy figyelmet szentelnek, a 75 éves, leginkább otthonában tartózkodó ember D-vitamin szintje is magas, míg Magyarországon a lakosság 65 év feletti csoportjának kb. egyharmada D-vitamin hiányban szenved.

 

A D-vitamin segíthet a rák ellen is

 

Az alacsony vitaminszintet kapcsolatba hozták a mellrák kimenetelének súlyosságával, egy vizsgálat szerint a vitaminhiány 94%-al növelte a rák továbbterjedésének az esélyét. Valamint 73%-al nagyobb esély arra, hogy a betegség diagnosztizálását követő 10 évben elhalálozik a beteg. Más tanulmányok azt sugallják, hogy a kiegyensúlyozott vitaminháztartás (főként a D-vitamin) által, megelőzhető a mellrák kialakulása.
A megfelelő D-vitamin ellátottság, legalább két másik betegség ellen is valamilyen szintű védelmet nyújt. Ez a kettő pedig a vastagbélrák és a prosztatarák. Azonban a D-vitamin nem varázsszer, a rákellenes hatását csak az egyébként egészséges embereknél fejti ki leginkább, akik nem túlsúlyosak és eleget mozognak.

Az alacsony vitamin szint és a depresszió kapcsolata

 

Még nem teljesen egyértelmű, hogyan kapcsolódnak egymáshoz, de úgy tűnik, hogy az alacsony vitaminszinttel rendelkező idősebb emberek esetében nagyobb a depresszióra való hajlam. Egy lehetséges magyarázat szerint, az alacsony D-vitamin szint miatt a mellékpajzsmirigy több hormont termel, és az depresszióhoz vezethet. Az alacsony vitaminszint és a magas (mellékpajzsmirigy) hormonszint együttese között direkt összefüggést mutattak ki a depresszió súlyosságával kapcsolatban. 

 

Akár 2 pohár tej is elég lehet

 

A téli hideg okozta haj, köröm és bőrártalmak ellen kiegyensúlyozott táplálkozással védekezhetünk leghatékonyabban, mellyel biztosítjuk szervezetünk D-vitamin ellátottságát. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint naponta 5 μg D-vitamin fogyasztása javasolt, melyet a kiegyensúlyozott étrendhez elengedhetetlen a tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonákkal biztosíthatunk. Általában a dobozos tejek és egyéb tejtermékek vitaminokkal dúsítottak, a legtöbb gyümölcslé is tartalmazza, valamint az egyes gabonapelyhek is. Napi két pohár tej pedig nélkülözhetetlen a téli étrendhez, hiszen a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását.

Szerző: Fodor Márta - Pozitív Nap

Nincs ilyen termék

Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft

Rólunk írták

(2) Horváth Erika

" Köszönöm, hogy vagytok és végre megoldást találtam az állandó fejfájásomra és gyógyszer nélkül is elmúlik a fejgörcsöm! Ajánlom mindenkinek a Mio Care Tenst, akinek gyakran fáj a feje.

(1) dr Sziklai Melinda

Nagymamámnak karácsonyi ajándéknak izomsorvadására és állandó ízületi fájdalmára rendeltem meg a Terápia Shopból a Mag 2000 mágnesterápiás készüléket. Könnyen kezelhetőnek és már pár hetes használat után jónak bizonyult! Örülök, hogy beruháztam rá és nem gyógyszerekkel kell enyhíteni a nagymamám panaszait!